Solar bringer lys til norrlandsk perle

Utsikt uten påvirkning

Hvordan bygger man et hotellkompleks i villmarken,
uten å skade naturen – når man i tillegg bare har
seks måneder på seg?

Svaret: Man samarbeider og lar Solar hjelpe til med
logistikken.

Mer informasjon om hvordan Solar Light kan hjelpe deg med ditt
neste prosjekt og oppdag flere referanseprosjekter.

Se alle prosjekter

Luppioberget utenfor Övertorneå i Nord-Sverige er et sted som ikke kan beskrives i tekst.

Her brer det seg et steinete landskap med en milelang utsikt over Torneelven og Tornedalen, som viser svensk natur på sitt vakreste. Man ønsker selvsagt ikke å ødelegge et slikt sted unødvendig, samtidig som man ønsker at flest mulig skal få sjansen til å oppleve det. Med dette utgangspunktet bestemte ekteparet Johan og Sara Väisänen ved destinasjonsselskapet Explore the North seg for å bygge Lapland View Lodge-anlegget tidlig i 2021.

– Dette er et landskapshotell i ordets rette forstand. Vi befinner oss på en unikt sted med et veldig sterkt vekstpotensial. Men hvis vi skulle begynne å endre det unike – som fremfor alt er selve berget – så ville ikke stedet vært så unikt lenger, sier Johan Väisänen, og fortsetter:

– Derfor bestemte vi oss for å bygge hele hotellet på en måte som ikke påvirker omgivelsene. Den eneste overflaten vi virkelig har berørt, er flaten der restauranten med 150 spiseplasser står. Resten av anlegget er bygd på en slik måte at man kan flytte hele landskapshotellet uten å påvirke naturen. Det eneste som vil være synlig er fem små hull der hver plint har stått.

/globalassets/se/solar-magasin/2022-sm2/artikel-05-utsikt-utan-averkan/lapland-view-lodge-winter-souna-solar-1200x630.jpg

Et utfordrende prosjekt

Byggingen av Lapland View Lodge, med 40 separate hytter, startet i mai 2021 og det var Enbuske Konsult og El som fikk installasjonsoppdraget. – Det finnes prosjekter som er krevende og prosjekter som er enkle, og dette ... var ikke enkelt. Da hele bygningsmassen ligger oppå fjellet, var det ikke hensiktsmessig å grave ned kablene.

I stedet ble strøm trukket under tredekke. Det var en utfordrende jobb, men sluttresultatet ble utrolig bra. Solar har levert alt av kabler, belysning og installasjonsmateriell til hele prosjektet. For å få til god belysning på stedet har Solar Lights lyseksperter blitt konsultert for å komme med forslag til belysningsløsninger og visualisert dem i 3D.

 – Det fungerte veldig bra. Det er alltid trygt for kunden å få et bilde av hvordan det vil se ut allerede før oppstart, og en tett dialog med belysningsekspertene gjør jobben enklere for oss installatører, sier Robert Enbuske.

To kilometer med LED-lister

På anlegget har Robert Enbuske og teamet hans blant annet installert drøyt to kilometer med LED-lister. All belysning på hotellet er Plejd-styrt og styres etter soloppgang og solnedgang. Alt i alt har Lapland View Lodge nå fått en belysning som yter Luppioberget rettferdighet. – Vi er veldig fornøyd med denne leveransen, både fra Enbuske og Solar. Det som virkelig har skilt seg ut, er hvor lydhøre alle parter har vært og at alt har vært enkelt og kundeorientert. Å lykkes med denne typen prosjekter er avhengig av å kunne samarbeide. Her har vi hatt tette, gode dialoger basert på tillit, åpenhet og langsiktighet. Jobber du på den måten har du alltid de rette forutsetningene for å skape noe virkelig bra, sier Johan Väisänen.

 

Et drøyt halvår etter at prosjektet startet i begynnelsen av mai, ble Lapland View Lodge åpnet for publikum 16. desember 2021. En svært viktig faktor for å kunne fullføre konstruksjonen var en rask og velfungerende materialflyt, sier Robert Enbuske: – Solar var ekstremt dyktige i dette prosjektet. Vi trengte kontinuerlig påfyll av materiell, og de leverte alltid selv med korte leveringstider. Vi hadde leveringer stort sett daglig, og hadde hele tiden en tett dialog med vår Solar-selger, som jeg alltid kunne ringe hvis det skjedde noe uventet, og han løste det hver gang. Samarbeidet var veldig verdifullt for å kunne gjennomføre et prosjekt som dette med gode resultater på kort tid.

Det var en utfordrende jobb, men sluttresultatet ble utrolig bra.» JOHAN VÄISÄNEN, EXPLORE THE NORTH