Case

Vareautomater gir en mer effektiv arbeidsdag

Vedlikeholdsavdelingen til Danish Crown Foods har leid vareautomater gjennom Solar. Med en spesiell nøkkel får ansatte tilgang til ulike varer, noe som sparer tid, reduserer kostnader og effektiviserer arbeidsdagen.   

I anlegget til Danish Crown Foods i Velje, produseres det hermetiske pølser, skinke og ferdigretter. Vedlikeholdsavdelingen består av rundt 55 personer, som sørge for at maskineriet fungerer som det skal, forklarer lagersjef Erik Grønborg Sørensen som er ansvarlig for tekniske innkjøp. 

Våren 2021 rullet Solar ut en tjenestepakke som effektiviserer arbeidsdagen. Ved å bruke vareautomater og tilgangsnøkler får vedlikeholdsteamet adgang til alt fra batterier til bilnøkler – i stedet for at lagersjefen selv må finne frem og utlevere produktene.  

– Etter at vi mottok vareautomatene fra Solar har jeg ikke trengt å utlevere denne type produkter til noen. Tidligere måtte dette gjøres flere ganger om dagen: Det er alltid noen som trenge en sprayboks eller en pakke med batterier. Nå er varene tilgjengelige for medarbeiderne 24 timer i døgnet, noe som frigjør tid og gjør arbeidsdagen mer effektiv, sier han. 

– Tilgjengelighet er helt avgjørende for Danish Crown Foods. Automatene gjør at alle har tilgang 24 timer i døgnet, noe som er ideelt for en fabrikk som denne. Dessuten har vi identifisert besparelser for de som bruker denne tjenesten, til typisk 25–40 prosent, sier Jesper Grøning Andersen, leder for Solar Services.

Danish Crown Foods har sett besparelser på hele 30 prosent.

– Vi genererte besparelser i løpet av sommeren fordi produkter ikke bare forsvant. Nå må man logge inn med tilgangsnøkkelen for å få varene utlevert, og mange av produktene må dessuten tilbake til beholderne sine igjen etter bruk, forklarer Erik Grønborg Sørensen. Vareautomatene har også bidratt til at ansatte kun tar ut det de trenger, fordi varene alltid er tilgjengelige. 

Automatisk påfylling

Kjemikalier er blant de mange produktene vedlikeholdsteamet har behov for, men slike produkter skal være låst inn. Tidligere var det kun Erik Grønborg Sørensen som hadde tilgang, noe som gjorde at produktene ble utlevert etter behov. Nå er også disse produktene plassert i automatene, da systemet tillater kun begrenset tilgang. 

– Og dessuten går vi aldri tom for produkter, sier lagerlederen i Vejle.  

Automatene sender melding til Solar når beholdningene er lave, slik at beholderne kan fylles opp. 

– Vi slipper å holde styr på varer og gjøre innkjøp selv. Ettersom vi sparer både tid og krefter på fakturabehandling er vi svært fornøyde med resultatene som automatene har levert. 

Planen nå er at de siste vareautomatene skal fylles opp, slik at enda flere produkter er tilgjengelige på døgnbasis for medarbeiderne. 

 

Faktaboks:

Danish Crowns historie begynte med etableringen av Danmarks første griseslakteri i Horsens i 1887. I dag er det landets største slakteri. Danish Crown har rundt 8 000 ansatte i Danmark og 23 000 ansatte over hele verden.