Feirer nye solcellepaneler
25. januar, 2017
En barneby i Zanzibar har fått rimelig, stabil og miljøvennlig strømforsyning takket være solcellepaneler levert av Solar, som er en samarbeidspartner med SOS-barnebyer.
Pengene som blir spart, går direkte til å hjelpe enda flere barn som har mistet sine foreldre eller som ikke kan bo sammen med sin biologiske familie.
Mer enn 100 personer, inkludert den lokale tv-stasjonen, var til stede under åpningen av de nye solcellepanelene i SOS-barnebyen i Zanzibar. Solcellepanelene er donert av Solar og installert i samarbeid med Ingeniører uten grenser.
Lederen av barnebyen, Asha Salim, takket Solar for å investere i utviklingen av barnebyen.
– Som i mange andre utviklingsland, opplever Zanzibar daglige strømstans. Solcellepanelene gir oss stabil energi på dagtid når vi har et høyt energiforbruk. Det er mødre som lager mat og vasker klær, mens på skoler og kontorer benyttes datamaskiner. Det utgjør en stor forskjell for vår del. Men det viktigste er den økonomiske gevinsten.
Solcellepanelene reduserer landsbyens energikostnader med ti prosent per år. I tillegg sparer man drivstoffutgifter til generatoren som har vært en reserveløsning under strømbrudd. Alle pengene som spares går rett til barna, forteller Asha Salim.
– Pengene vi sparer gjør det mulig for oss å hjelpe enda flere barn som har mistet sine foreldre eller som ikke kan bo hos sin biologiske familie. Nå kan vi tilby flere barn en trygg barndom i en SOS-familie eller invitere dem inn i vårt familieprogram.
To jenter fra SOS-barnebyer tok med blomster til åpningen av solcellepanelene. (Begge foto: Mette Schmidt)
Både barna og deres mødre har fulgt nøye med på monteringen av solcellepanelene i grønnsakshagen. De har lært om miljøvennlig energi og barna vet at de må ta godt vare på solcellepanelene.
Jacob Mortensen fra Solar monterte solcellepanelene i stålrammen han tilpasset under sin første tur til Zanzibar. Ved hans side var Preben Byberg fra Ingeniører uten grenser samt SOS sin altmuligmann Vuai Vuai, som er ansvarlig for drift og vedlikehold av solcellepanelene.
– Vi har satt opp 42 paneler og har ytterligere to i reserve dersom noe uforutsett skulle skje. Vi har benyttet Hyundai-paneler, som har høy ytelse, slik at vi bruker minst mulig plass av kjøkkenhagen. Panelene er dessuten veldig robuste, så de tåler dersom noe blir kastet på dem eller om et barn klatrer på panelene, sier Jacob Mortensen.
Et webkamera lar altmuligmannen Vuai Vuai og Jacob Mortensen fra Solar se overflaten på solcellepanelene.