Solar og EcoVadis inngår banebrytende samarbeid for å sikre en ansvarlig verdikjede

16. september, 2022

Med over 3000 leverandører er Solar Group et selskap med ansvar for å sikre grønne initiativ og samfunnsansvar i verdikjeden. Som det første sourcing- og serviceselskapet har Solar nå utvidet dette fokuset via et samarbeid med EcoVadis, som gir et unikt verktøy for leverandørers bærekraftytelse og risikostyring.

Solar Group er det første store sourcing- og serviceselskapet som har inngått et slikt samarbeid. Vi er også på vei med et 'Supplier Engagement Programme', samtidig som vi utvider fokuset på at klimamål fastsettes i kontrakter med leverandørene. Dette forteller Katarina Jönsson, Group Sourcing Manager i Solar Group.

- Vi ser på samarbeidet med EcoVadis som et steg for å engasjere leverandørene våre mer. Det er et område vi tar veldig seriøst og som vi er villige til å investere tid i, og ha kontroll over, sier hun.

Grønn omstilling og beskyttelse av menneskerettighetene
Solar Group har over 3 000 leverandører, 280 000 produkter på lager og over en halv million produkter tilgjengelig via nettbutikken.

"Med den kompleksiteten trenger vi en strukturert og resultatbasert tilnærming til risikostyring, og her er EcoVadis en god partner," forklarer Katarina Jönsson.
Solar Group ønsker å få sine mange leverandører vurdert innenfor følgende områder: Miljø, menneskerettigheter og arbeidsforhold, samt etikk og bærekraftige anskaffelser.

"Mer enn 85 % av våre innkjøp er i dag dekket av vår 'Code of Conduct'. Med bærekraftsvurderinger av våre leverandører går vi et skritt dypere og vurderer deres evner og vilje til å møte kravene på disse fire områdene," forklarer Katarina Jönsson.


Som en del av samarbeidet vil risikovurderinger på bærekraft fra EcoVadis danne grunnlag for handlingsplaner med de enkelte leverandørene med tanke på forbedringer.

– Eller i verste fall gi oss veiledning om hvem vi bør unngå å samarbeide med, sier Katarina Jönsson og peker på en annen viktig årsak til samarbeidet: Lokal lovgivning.

"EU har utarbeidet et utkast til et direktiv om due diligence i forbindelse med bærekraft, The Directive on Corporate Sustainability Due Diligence. I løpet av de neste årene vil det bli ratifisert i de enkelte medlemslandene," forklarer Katarina Jonsson. Hun legger til:

"Det har allerede skjedd i Norge, via Åpenhetsloven. Det krever at man tar ansvar for produktene man bringer ut på markedet i form av risikovurderinger og handlingsplaner osv. Denne informasjonen må gjøres tilgjengelig for kundene dersom de ønsker det."

Innkjøp driver endring
Et kjent engelsk uttrykk er 'procurement drives the change'. De mange midlene som sendes til leverandørene er med andre ord avgjørende for om det er mulig å gjennomføre både det grønne skiftet og respekten for menneskerettighetene langt inn i de globale verdikjedene.

"Sånn sett er det vi som kjøper inn på vegne av våre kunder, derfor har vi også et ansvar for å stille krav til leverandørene. Gjennom vårt samarbeid med EcoVadis kan vi nå følge opp utviklingen rundt det grønne skiftet i årevis," sier Katarina

Contact

Katarina Jönsson
Group Sourcing Manager

Email: katarina.jonsson@solar.se

 

Les mer om vårt fokus på bærekraft

Utforsk