Et vellykket pilotprosjekt

/globalassets/images/plastic_pallets_in_central_warehouse_1_1200x675.jpg
/globalassets/images/truck_being_filled_with_goods_1200.jpg

– Dette er en suksess!

Hans-Jørgen Zink er svært fornøyd med endringene som har blitt gjort ved hovedlageret til Solar Norge.

Gjennom et pilotprosjekt i samarbeid med transportselskapet Collicare har de fleste pappkasser, europaller og pallekarmer blitt erstattet av plastkasser for å redusere emballasje, sikre varer, redusere transport av luft og sørge for mer effektive forsendelser.

Allerede før prosjektet er sluttført, er konklusjonen klar – dette er en suksess!

– Vi er blant de første innen vår bransje i Norge som har implementert skreddersydde plastkasser (120x120x120), og vi er meget godt fornøyd, sier Transport Manager Hans-Jørgen Zink.

Initiativet til å benytte de nye plastkassene kom fra transportselskapet, og sammen med Solar Norge har nyvinningen blitt testet ut gjennom flere måneder. Målet var å gi kundene en enda bedre opplevelse.

– Vi måtte tenke smartere og tok utgangspunkt i at varene blir håndtert flere ganger på veien ut til kunde. Deretter så vi på hva vi kunne gjøre for å sørge for at varene kom effektivt og trygt fram.

Løsningen ble å ta i bruk robuste og brukervennlige plastkasser. Gjennom en gradvis opptrapping, benyttes 300 plastkasser til å distribuere varer ut til Solars kunder i Norge.

 

Positivt for miljøet

En ting er at størrelsen på plastkassene gjør det mulig å få med flere varer enn tidligere, men gjenbruken er også en positiv bidragsyter til miljøet.

– Tidligere ble både pappkasser og europaller benyttet for å transportere varer. Etter at varene var mottatt, ble pappen kastet, mens europaller har blitt en mangelvare i den senere tid. Når de nye plastkassene skal sendes i retur, klappes de sammen og stables og er klare til bruk igjen, poengterer Zink.

– Når det er behov, kan plastkassene resirkuleres, legger han til.

Det er svært lite miljøvennlig å transportere luft. Ved å utnytte plassen bedre, reduseres CO2-utslippene.

– I vårt sortiment er det varer i ulike størrelser som kan være ukurante å transportere. Erfaringene våre ved å bruke de nye plastkassene, er at utnyttelsesgraden hos transportøren blir mye bedre, noe som bidrar til mindre utslipp. Det er vanskelig å komme opp i 100 prosent, men vi nærmer oss. Plastkassene gjør at vi pakker enda mer effektivt og får ned antall forsendelser, sier Zink.

Pilotprosjektet har effektivisert pakkeprosessen

For en som har jobbet med logistikk store deler av arbeidslivet, er alle fordelene som følger med de nye plastkassene nesten for godt til å være sant. Hans-Jørgen Zink er trygg på at de positive effektene vil gjøre en forskjell.

– Miljøeffekten og prosessforbedringen er viktige faktorer, men du kan gjerne legge HMS til den listen. Tidligere kunne det oppstå klemskader når pallekarmene skulle stables på europallene. Med de nye plastkassene er ikke det et tema.

Samarbeidspartner Collicare Logistics har samme oppfatning som Solar Norge; plastkassene har kommet for å bli.

En europall måler 120 x 80 centimeter, mens en plastkasse utgjør 120 x 120 centimeter. Dersom man fyller opp en lastebil med plastkasser kontra europaller, blir det høyere fyllingsgrad og dermed mindre transport av luft, men også langt færre løft.

– For oss som transportør, har bruken av plastkassene gitt en betydelig tidsbesparelse på terminalene. Driften blir mer effektiv ved at det blir færre omlastninger og kassene krever mindre plass på terminalene. Beregninger viser at det er 35-40 prosent mindre losse- og lastearbeid med de nye plastkassene. Det er en betydelig tidsbesparelse, fastslår Sivert Vestre, som er Development Manager i Collicare Logistics.

– Plastkassene er større enn hva vi har brukt tidligere og gjør at også kolli i ukurante størrelser får plass og blir bedre beskyttet enn om de skulle være stablet løst. På den måten utnyttes plassen på bilene våre enda bedre, som igjen fører til miljøbesparelser. Kassene er også designet for å kunne stå to i høyden samtidig som de står stødig, legger Vestre til.

– Erfaringene gjør at vi helt sikkert vil rulle ut dette i en enda større skala. Det er allerede andre kunder som er interesserte i å benytte de nye plastkassene, forteller en fornøyd Sivert Vestre.


Stronger together 


Tilbake til Gardermoen og Hans-Jørgen Zink.

– For meg personlig, er det ekstra motiverende å oppleve at slagordet Stronger together fungerer i praksis, ved at et vellykket pilotprosjekt med store miljøeffekter, kan spre seg videre og bidra til forbedringer.

 

Kontaktinformasjon

Berit Brockstedt Olsen, Sustainability Manager Tlf:+47 63 94 64 91
Send mail

Om Solar Norge

Vet du forskjellen på en grossist og en sourcing- og servicepartner? Vanskelig å beskrive, men enda vanskeligere å overse.
Les mer

Bærekraft

Som en sentral aktør innen bygg og anlegg, er Solar klare for å ta ansvar innen bærekraft. Vi vil ta en aktiv rolle i å utvikle bransjen mot en grønnere fremtid.
Les mer