Guide for god belysning

Belysning til skoler og utdanningsinstitusjoner

Kravene til belysning i klasserom har økt de siste årene.

Det er ikke lenger nok at belysningen bare gir lysstyrke,
den må skape et optimalt lærings- og undervisningsmiljø.

Rett lyset mot skolen og fremtiden


Lys har en betydelig innvirkning på vår velvære. Forskning viser at lys har stor innvirkning på hvordan vi har det. Når vi ikke får nok lys, blir vi slitne og prestasjonen vår synker.
Å ha riktig belysning i skolen er viktig for å øke elevenes prestasjoner og forbedre deres faglige resultater. Både i klasserom, korridorer og skolegården kreves det en lysløsning som gjør mer enn bare å lyse opp. Dette krever
smart belysning som slukker når klasserommet er tomt, og som tenner uten forsinkelse når noen kommer inn i rommet igjen. Enten ved bruk av eksterne DALI-sensorer i rommet eller integrert sensor i armaturene. Når det gjelder
belysningen i skolegården skal armaturene være støt- og vandalsikre for å sikre at lyset alltid er på når det skal.

 

 

Ta følgende i betraktning:

• Ny teknologi forbedrer lyskvaliteten.

• Fordelingen av lyset ble endret slik at det ble mer lys på veggene og mindre lys på benker og gulv. Studier* viser at i de to klasserommene, hvor vegger og tak hadde mer belysning, såkalt større omgivelseslys, presterte skolebarna bedre.

• De positive effektene skyldtes, at de to klasserommene fikk en balanse mellom direkte og indirekte lys.

*Forskning: PÅVIRKNING AV OMGIVELSESLYS PÅ YTELSE, STEMNING, ENDOKRINE SYSTEMER OG ANDRE FAKTORER HOS SKOLEBARN, Tommy Govén, Thorbjörn Laike, Peter Raynham, Eren Sansal

Mulige positive effekter:

• Studenter og ansatte vil prestere og føle seg bedre i løpet av studieårene, spesielt i den mørke årstiden.

• Det generelle humøret påvirkes også positivt med riktig lys.

• Studier viser at kortisolproduksjonen øker og søvnhormonet melatonin reduseres i et riktig opplyst miljø, noe som har en positiv effekt på kroppens døgnrytme.

• Riktig lys gir elevene en bedre sjanse til å få bedre karakterer.

Fordeler å tenke på:

• LED-teknologien er betydelig mer effektiv enn tradisjonelle lyskilder så her vil man redusere energiforbruk og miljøpåvirkning.

• Lang levetid - på klasseromsarmaturer, med minst 100 000 timer.

• Riktig lys til riktig tid - vurder sensorer i forhold til tilstedeværelse og dagslys.

• Med et oppdatert belysningssystem er det større mulighet for å tilpasse belysningen etter behov.

 

Klasserom med lys for læring

Belysning med nedhengte armaturer med opplys, innfelte eller utenpåliggende armaturer i tak i klasserommene. Gjennom lysberegninger finner man optimale løsninger som skaper et godt arbeidslys for ulike behov i løpet av skoledagen.

Ved å bruke nedhengte armaturer med noe opplys får alle arealer i rommet bedre opplyste flater, fremfor alt skaper lyset på veggene et omgivelseslys som er bra for øyets tilpasning.

 

Mer energiske elever presterer bedre

Å ha riktig belysning på skolen er viktig for å øke elevenes prestasjoner og forbedre deres faglige resultater. Både i klasserom, korridorer og i skolegården kreves det lysløsninger som gjør mer enn bare å lyse opp. Dette krever smart belysning som slukker når klasserommet er tomt, og som tenner uten forsinkelse når noen kommer inn i rommet igjen. Når det gjelder belysningen i skolegården skal armaturene være støt- og vandalsikre for å sikre at lyset alltid er på når det skal.

 

Produktanbefalinger

Vårt sortiment inkluderer armaturer med flere forskjellige monteringsalternativer, for eksempel innfelt, nedhengt og utenpåliggende montasje. Våre tekniske salgsrepresentanter er tilgjengelige for å veilede deg til det beste belysningsalternativet basert på forholdene og lokalenes bruk. Ved hjelp av lysberegningene får vi de detaljerte tekniske egenskapene som trengs for å skape god belysning for de ulike behovene i løpet av skoledagen.

Lysstyring

Et intelligent trådløst lysstyringskonsept, hvor installasjonsomkostninger og utgifter til programmering minimeres, og brukerne oppnår fleksibilitet og energibesparelser.

 

 

Mer om lysstyring

Belysning med toppkarakterer

Alt om riktig skolebelysning i én brosjyre.

 

Download her

Andre rom

Utendørs belysning

Lys skaper en behagelig atmosfære, hvis belysningen og det fysiske designet av lampene er planlagt riktig. Belysningen skal være så robust at den virker i all slags vær.
Les mer

Kontor- og administrasjonslokaler

Det stilles høye krav til LED kontorbelysning, spesielt i kontorer med dataarbeidsplasser som har kunstig belysning.
Les mer

Nødbelysning

Nødlys er sentralt i ethvert brannvernkonsept og en nødvendighet for å oppnå kravene til sikkerhet i alle offentlige bygninger.
Les mer

Renovering -

et obligatorisk fag for moderne klasserom

Å pusse opp klasserom er alltid en god beslutning - og med Solar Light er det veldig enkelt. Vi støtter deg ikke bare i utarbeidelsen og planleggingen av dine prosjekter, men følger deg gjerne gjennom hele prosessen.

Våre erfarne lyseksperter, med høy kompetanse og lang erfaring, står klare til å gi deg gode tekniske råd.

Kontakt oss